Limba Geto-Dacilor era înrudită cu Limba Latină. Argumente care dau peste cap teoria oficială
Oficial, apartenența noastră la familia limbilor romanice se datorează în exclusivitate cuceririi romane a Daciei și procesului de romanizare.
Cu alte cuvinte, în pofida tuturor dovezilor care arată că rădăcinile limbii române sunt mai vechi, că romanizarea nu se putea realiza și că romanii nici nu au fost interesați de așa ceva, la nivel oficial ni se refuză adevărul.
Iar adevărul este că limba română este născută din aceeași limbă străveche din care s-a născut și latina, aceastea fiind limbi înrudite, dezvoltate în paralel.
Cu alte cuvinte, apartenența românei la limbile romanice nu s-a produs ca urmare a cuceririi și a pretinsei romanăzări. Limba geto-dacilor și limba romanilor erau deja înrudite pe vremea lui Decebal și a lui Traian.
Bine, bine, vor spune adepții romanizării, cum explicați atunci că poetul roman Ovidius, exilat pe malul Mării Negre, la Tomis, spunea în scrierile sale că nu se putea înțelege cu geții decât prin semne? Dacă erau înrudite, nu ar fi fost firesc să se poată înțelege?
Păi, și astăzi, deși limba română este înrudită cu portugheza, în realitatea nu te poți înțelege cu un portughez. Ai nevoie de un translator. Dar asta nu înseamnă că nu sunt înrudite.
În contextul acestor controverse, lingvistul Mihai Vinereanu, fost profesor la City University din New York, vine cu o perspectivă foarte interesantă asupra textelor poetului roman Ovidius.
Vizionare cu folos!
Daniel Roxin
Emisiunea face parte din ciclul “Convorbirile Dalles“, proiect produs de Centrul Metropolitan de Educație și Cultură Ioan I. Dalles din București.
#dacii #istorie #limbaromana
1 view
60
11
4 months ago 00:28:36 1
Limba Geto-Dacilor era înrudită cu Limba Latină. Argumente care dau peste cap teoria oficială