Kansanedustaja Päivi Räsänen joutuu korkeimpaan oikeuteen syytettynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Miten tähän tilanteeseen on päädytty, ja mitä tämä voi merkitä kaikille suomalaisille kristityille? Keskustelemme aiheesta keskiviikkona klo 20 suorassa lähetyksessä, jossa mukana ovat Päivi Räsänen ja kasvatustieteen emeritusprofessori Tapio Puolimatka.
Alustuksena tiivistelmä tapahtumien kulusta: Vuonna 2019 Päivi Räsänen julkaisi twiitin, jossa hän kyseenalaisti Suomen evankelis-luterilaisen kirkon osallistumisen Pride-tapahtumaan ja liitti mukaan Raamatun Roomalaiskirjeen jakeen. Syyttäjä katsoi, että tämä twiitti oli kiihottamista kansanryhmää vastaan, koska siinä esitettiin näkemys homoseksuaalisuudesta syntinä. Lisäksi syyttäjä nosti esiin vuonna 2004 julkaistun pamfletin “Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi: Homoseksuaaliset suhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen“, jonka Räsänen oli kirjoittanut ja piispa Juhana Pohjola julkaissut. Syyttäjän mukaan pamfletin sisältö loukkasi homoseksuaaleja ja edisti vihamielisyyttä heitä kohtaan.
Poliisi tutki asiaa perusteellisesti ja suoritti useita kuulusteluja, mutta ei löytänyt perusteita rikokselle. Poliisin näkemyksestä huolimatta syyttäjä päätti viedä asian käräjäoikeuteen, jossa Räsänen ja Pohjola vapautettiin kaikista syytteistä vuonna 2022. Syyttäjä ei hyväksynyt vapauttavaa päätöstä, vaan valitti hovioikeuteen, joka käsitteli tapauksen vuonna 2023 ja päätyi samaan tulokseen: Räsänen ja Pohjola eivät syyllistyneet kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.
Syyttäjä ei kuitenkaan luovuttanut, vaan vie asian nyt korkeimpaan oikeuteen. Mikä selittää syyttäjän jatkuvan halun hakea tuomiota, vaikka poliisi, käräjäoikeus ja hovioikeus ovat todenneet syytökset perusteettomiksi? Onko kyse pyrkimyksestä saada aikaan voimakas ennakkotapaus? Jos korkein oikeus tuomitsisi Räsäsen lausunnot kiihottamisena kansanryhmää vastaan, tästä muodostuisi merkittävä ennakkopäätös, joka määrittäisi laajasti sanan- ja uskonnonvapauden rajoja Suomessa.
Jos syyttäjä voittaa, kaikkien kristillisten kirkkojen ja seurakuntien Suomessa voisi olla pakko muuttaa opetustaan synnistä ja sen seurauksista. Tämä tarkoittaisi muutoksia myös parannuksen, syntien tunnustamisen ja synninpäästön käsitteisiin sekä Raamattuun perustuvaan opetukseen. Kyseessä ei ole vähempää kuin kristillisen sanoman laillisuus.
Kuvan kuvaajatiedot: @KariPekonen